Home » Familieopstellingen

Familieopstellingen

 

Een belangrijk instrument binnen het systemisch werken zijn opstellingen, ook wel familieopstellingen genoemd. Een opstelling maakt de patronen, bewegingen en verbindingen binnen een (familie)systeem zichtbaar en voelbaar en geeft daardoor enorm veel inzicht. Je kunt niet alleen familie opstellen, ook zaken als ziekte, vragen over werk, partnerrelaties en karakterstructuren kunnen opgesteld worden.

Door een opstelling wordt duidelijk dat er een speciale verbinding bestaat tussen alle leden van de familie. Het wordt zichtbaar dat we allemaal energetisch met elkaar verbonden zijn. We denken dat alleen familieleden met wie we een persoonlijke band hadden belangrijk zijn, maar net zo belangrijk zijn de banden met familieleden die we niet of nauwelijks kennen of gekend hebben. De opstellingen maken duidelijk dat er in iedere familie op onbewust niveau een familiegeweten bestaat. Dit familiegeweten is altijd op zoek naar balans. Als er onverwerkte gebeurtenissen zijn, zoals vroeg gestorven kinderen of ouders, geweld, zelfmoorden etc., dan blijven deze gebeurtenissen hun invloed behouden tot de balans is hersteld. Door een familieopstelling is het mogelijk het familiegeweten zichtbaar en ervaarbaar te maken. Wat je ziet gaat verder dan wat er verstandelijk aan ideeën is ontstaan. Alle gebeurtenissen die onderdrukt zijn of verdrongen, worden onbewust en via het verstand niet toegankelijk.

Tijdens een familieopstelling met representanten, die staan voor jouw familieleden, maak je het onbewuste beeld zichtbaar. Met de onbewuste verbindingen die aan het licht worden gebracht wordt gewerkt, waardoor er een nieuwe ordening plaatsvindt. De oude ordening bepaalde je leven onbewust en dat zal ook met de nieuwe ordening gebeuren.